Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. In oktober 2018 heeft de Tweede Kamer dit besloten. Dit verbod geldt voor alle gebouwen met asbestdaken. En het maakt niet uit of de eigenaar een particulier, een bedrijf of de overheid is.
Honderdduizenden daken in Nederland hebben een dak met asbest. Verweerde asbestdaken zorgen voor toename van de hoeveelheid asbestvezels in het milieu. Asbestvezels vormen een gevaar voor de volksgezondheid. De eigenaar van een gebouw is verantwoordelijk voor het verwijderen van een asbestdak. In de meeste gevallen moet je dit laten doen een speciaal bedrijf. En dit brengt extra kosten met zich mee. De overheid heeft subsidieregelingen voor het laten verwijderen van asbest, maar deze subsidiepotten raken snel leeg.
Voor gemeenten en provincies ligt er een uitdaging om inwoners en bedrijven te stimuleren en activeren om de asbestdaken te vervangen vóór 2024. Ze ervaren zelf niet direct voordeel van het verwijderen. En tegelijkertijd kost het inspanning én geld om te doen. Wij zien twee manieren om met dit vraagstuk aan de slag te gaan. De participatieaanpak en de campagnestrategie. En wij zouden beiden inzetten voor het beste resultaat.
Als gemeente wil je dat je inwoners en ondernemers de asbestdaken gaan vervangen. Ze moeten in actie komen. Je kunt verschillende beleidsinstrumenten inzetten om het gedrag van je inwoners te beïnvloeden. En dat gebeurt ook. Denk aan regelgeving, handhaving, subsidies en voorzieningen. Maar ook het inzetten van een gedragscampagne is één van de instrumenten om je doel te bereiken.
Het beïnvloeden van gedrag is een complex proces. Je moet inzicht hebben in de factoren die het gewenste gedrag belemmeren. Waarom hebben inwoners hun asbestdak nog niet verwijderd? Kennen ze de gezondheidsrisico’s niet? Denken ze dat het lastig en ingewikkeld is? Kost het teveel geld? Of verwijdert niemand in de omgeving asbest van het dak? Als je weet waardoor het gewenste gedrag wordt belemmerd, bepaal je met welke interventies je het gedrag kunnen sturen. Deze interventies kunnen gericht zijn op emotie, op argumenten maar ook op het faciliteren van gedrag of de sociale omgeving. Met onze campagnewijzer (gebaseerd op de CASI-methodiek van de Dienst Publieke Communicatie van de Rijksoverheid) kom je stap voor stap tot een campagne die echt wérkt.
Onder participatie verstaan wij het gesprek dat je als overheid hebt met inwoners en ondernemers over een relevant onderwerp: asbest verwijderen in dit geval. Het verwijderen van de daken is een gezamenlijke verantwoordelijkheid: van inwoners, ondernemers en de overheid. We weten allemaal dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid. En toch staan de meeste mensen niet te springen om het dak op zijn huis, kantoor of schuur te vervangen. Het beleid voor het verwijderen van asbest staat vast. Maar als gemeente kun je wél in gesprek gaan met inwoners over wat ze nodig hebben voor het verwijderen van asbestdaken. En op welke manier de gemeente mogelijk kan ondersteunen. Door inwoners en ondernemers te betrekken bij de uitvoering van je beleid, kun je betere resultaten bereiken.
We ontwikkelden een praktisch communicatiemodel Relevant Gesprek© voor het bereiken van je publiek, dat je kan helpen bij het beantwoorden van dergelijke vragen. In de participatiebox vind je bijna 100 inspirerende gespreksvormen die je kunt inzetten als je in gesprek wilt met inwoners en partners.
Wil je meer weten over effectieve gedragscampagnes of het maken van je participatieplan? Kijk dan op onze website of neem contact op met een van onze adviseurs, telefoon: 053-4307044 of e-mail: info@sir.nl
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.