Overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven willen graag draagvlak voor hun beleid. Inwoners worden daarom steeds vaker bij beleidsvorming betrokken. Jongeren zijn daarbij een lastige doelgroep, maar wel een hele belangrijke. Door als gemeente actief bezig te zijn met jongerenparticipatie, krijg je een beter beeld van wat jongeren nodig hebben. En alleen wanneer je echt weet wat jongeren nodig hebben, kun je beleid maken dat aansluit op hun behoeften. Met meer effect en bovendien meer draagvlak voor het uitvoeren van het beleid. Want hoe eerder je jongeren betrekt bij een (beleids)beslissing, hoe sneller ze die accepteren.
Maar op welke manier betrek je jongeren dan? Ze zijn vaak moeilijk te bereiken en nog moeilijker vast te houden. Ze hebben het druk met van alles en nog wat en steken hun kostbare tijd niet zomaar in een participatietraject. Wij zetten daarom acht passende gespreksvormen voor jongeren op een rij, ingedeeld op de vijf gespreksdoelen van onze Participatietrap: informeren, raadplegen, adviseren, coproduceren en meebeslissen.
Themabijeenkomst
Het doel van een themabijeenkomst is het delen van kennis en inzichten. Bijvoorbeeld over ‘alcoholpreventie onder jongeren’. Verschillende belanghebbenden, waaronder jongeren, gaan tijdens een themabijeenkomst met elkaar in gesprek over de ervaringen en kennis die eenieder over het thema met zich meebrengt. Met als resultaat meer inzicht in en kennis van de materie, waar iedereen zijn voordeel mee kan doen.
YouTube film
Een (YouTube) film kun je inzetten voor het geven van voorlichting over een bepaald thema. Het liefst met ervaringen van kinderen en jongeren zelf. Daarnaast kun je ook samen met jongeren een film maken, bijvoorbeeld met als doel andere jongeren of volwassenen te informeren over hun perspectief op de situatie. Film is een aansprekend middel om iets over te brengen. Jongeren die open en eerlijk hun verhaal vertellen, dienen vaak als inspiratie voor andere jongeren.
Chatsessie
Een chatsessie is een snelle, laagdrempelige en bovendien goedkope manier om meningen en ideeën van jongeren te verzamelen. Bovendien kan de chatsessie op afstand plaatsvinden, via internet of sociale media. Bij de politie worden chatsessies bijvoorbeeld ingestoken op onderwerpen waar jongeren agenten op straat of op school niet over aan durven te spreken. Denk aan loverboys, geweldsincidenten op of bij een school of de zelfmoord van een leerling. De gemeente Opsterland chat met jongeren over sport, veiligheid op straat en tijdens het uitgaan en over activiteiten in de buurt.
Maak je punt (pizzabijeenkomst)
Een andere manier om jongeren te betrekken, is door het organiseren van zogeheten pizzabijeenkomsten. Jongeren eten wat en discussiëren met elkaar over zaken die ze bezighouden. De jongeren kunnen tijdens de bijeenkomst letterlijk hun punt maken. In de gemeente Bunnik leverden dergelijke bijeenkomsten veel input op voor het inrichten van een CJG.
Lagerhuis
Tijdens een debat (het Lagerhuis) worden op thema’s (bijv. huisvesting) stellingen gedeponeerd waar jongeren op moeten reageren. Jongeren en volwassenen moeten opstaan om te reageren, een presentator geeft hen steeds het woord. De kracht of lengte van het applaus bepaalt de populariteit van een stelling of oplossing. Na afloop worden er afspraken gemaakt over het oplossen van problemen die jongeren ervaren.
InspectieTeam
In een InspectieTeam brengen jongeren ervaringen, meningen en wensen van jongeren in kaart én beoordelen het gevoerde beleid. Het Inspectieteam presenteert de bevindingen tijdens een bijeenkomst met andere jongeren aan bestuurders, ambtenaren en/of vertegenwoordigers van instellingen. Hoe gaat het nu en wat kan er beter? De gemeente Zwolle zette een dergelijk team op om allochtone meiden met verschillende culturele achtergronden de mogelijkheid te geven het jeugdbeleid van de gemeente te beoordelen.
Verbeterfoto’s
Verbeterfoto’s kun je inzetten voor concrete situaties die verbetering behoeven. Bijvoorbeeld een hangplek voor jongeren. Jongeren maken foto’s van alles wat voor verbetering vatbaar is en van hoe ze het graag zouden zien. De foto’s worden in een groep besproken: wat is er nodig om de problemen op te lossen? Hieruit volgt een concreet plan, inclusief taakverdeling. Samen met de gemeente worden de oplossingen uitgevoerd.
Junior creatie team
Samen met professionals ontwikkelen jongeren een product of dienst. Het team test, denkt mee en geeft tips en komt verschillende keren bij elkaar om met ontwerpers iets te creëren. In Amsterdam Osdorp werd op deze manier een jongerencentrum gebouwd.
Kies een tijdstip dat jongeren uitkomt, bijvoorbeeld ’s avonds.
Voorkom beleidstaal in je communicatie. Dit spreekt jongeren niet aan.
Werf jongeren via vindplaatsen als sportverenigingen, scholen of via anderen jongeren die dezelfde ‘problematiek’ delen.
Gebruik andere afzenders dan de gemeente. De gemeente is voor jongeren vaak geen logische afzender. Gebruik ter inspiratie onze Publiekswaaier, bestaande uit 125 publieksgroepen in het fysieke en sociale domein.
Voor klanten gingen we op zoek naar leuke en relevante manieren om het gesprek aan te gaan. Zo ontstond de Participatiebox met ruim 125 inspirerende gespreksvormen die je kunt inzetten als je in gesprek wilt met inwoners en partners. Denk aan een ideeënloket, stadssafari of spekcheque. Ze zijn handig ingedeeld in de vijf gespreksdoelen van de Participatietrap. Bekijk de Participatiebox nu ook online!
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.