De gemeente Wierden maakt ruim een jaar gebruik van ons eParticipatieplatform Ikpraatmee. Met dit platform gaat de gemeente online in gesprek met haar inwoners over onderwerpen die de eigen woon- of leefomgeving raken. We spraken met Jolanda Prins, communicatiemedewerker bij de gemeente Wierden, over haar ervaringen met het platform en de plannen voor de komende periode.
“Het platform is een extra manier inwoners te bereiken. Collega’s die onderwerpen aandragen, geven achteraf altijd aan er wat aan gehad te hebben. En dat de inzet van het platform de besluitvorming heeft beïnvloed.”
De gemeente Wierden is een actieve gemeente als het gaat om participatie. Met de aanpak ‘Welkom Wierden’ wil de gemeente de verbinding leggen met haar inwoners. “Dat kan door middel van rondetafelgesprekken, maar ook door de inzet van Ikpraatmee. Het komende jaar willen we wierden.ikpraatmee.nl duidelijker op de kaart zetten. Het eerste half jaar is een oefenperiode geweest, waarin een aantal enthousiaste collega’s onderwerpen heeft aangedragen. Ik merk dat zij erg enthousiast zijn en het ook doorvertellen. Inmiddels loopt het soepel. Nu is het tijd het in een vaste vorm gaan gieten en een jaarplanning te maken.”
Belangrijkste leerpunt van het afgelopen jaar is het kiezen van een onderwerp en invalshoek. “We hebben veel aan jullie advies gehad: kies een relevant onderwerp. Maak het concreet, zoek aansluiting bij de belevingswereld van de mensen. Ook merkten we al snel dat we veel van de stappen zelf kunnen zetten. Voor de doorlooptijd is dat erg prettig. Ikzelf ben verantwoordelijk voor het platform, een collega doet de werving en promotie. Ook die splitsing in taken is prettig voor de doorlooptijd.”
In december 2017 ging de gemeente bijvoorbeeld met inwoners in gesprek over het voorkomen van wateroverlast in de toekomst. “We wilden ophalen in hoeverre mensen bereid zijn zelf maatregelen te nemen. En wat hun kennisniveau is. Maar ook waar nu al wateroverlast wordt ervaren na een flinke regenbui. We hebben beelden laten zien van ondergelopen straten van de laatste paar jaar. Beelden uit onze eigen gemeente, die mensen ook herkennen. Zo hebben we ‘mogelijke wateroverlast in de toekomst’ concreet gemaakt en dat heeft heel goed gewerkt.”
De resultaten van het onderzoek worden gebruikt bij het maken van rioleringsplannen voor de toekomst. “Daar merken inwoners nu nog niet veel van. Maar wel heel zichtbaar is de campagne die we dit voorjaar zijn gestart. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen zelf wel wat willen doen om wateroverlast te verminderen, maar niet weten hoe. Dat hebben we met deze campagne direct opgepakt.”
Andere concrete gespreksonderwerpen waarvoor Wierden het platform inzette, waren de plaatsing van afvalbakken voor hondenpoep en de invulling van een schoolgebouw dat leeg komt te staan. “Bij deze onderzoeken hebben we vooral ideeën geïnventariseerd. In beide gevallen leverde dat meer dan 100 suggesties op. Hierbij is het belangrijk transparant te zijn. We kunnen immers niet alle ideeën uitvoeren, maar leggen wel duidelijk uit waarom we welke keuzes maken.”
Ter afsluiting heeft Jolanda de volgende tip: zorg dat je tijd en mankracht hebt. “Heb je dat niet, dan is het eigenlijk jammer. Ons streven is zes onderwerpen per jaar. Dat is voor ons te behappen qua werk. Bovendien moet je je inwoners ook niet overvragen. Tussen de 6 en de 10 is denk ik een mooi aantal.”
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.