Steeds meer organisaties passen content marketing toe in hun communicatie. Oftewel: het delen van relevante informatie voor de juiste persoon, op het juiste moment en via het juiste kanaal. Maar hoe organiseer je het publiceren van deze relevante content? De interne organisatie is hierbij vaak een struikelblok. De oplossing zit volgens ons in het maken van een integraal redactieteam waarin je het echt samen doet. Medewerkers van de afdelingen communicatie, beleid en dienstverlening die samen zorgen voor het structureel creëren en publiceren van relevante content.
Met een redactieteam creëer je draagvlak in de organisatie en maak je communicatie tot een gezamenlijke verantwoordelijkheid. In het redactieteam kunnen naast communicatieadviseurs, zowel beleidsmensen (experts), mensen met klantcontact als beslissers plaatsnemen. De beleidsmensen blijven altijd hoofdverantwoordelijk voor de inhoud en communicatie voor het communicatief en begrijpelijk naar buiten brengen van de content. Het aansluiten van dienstverlening is volgens ons van groot belang, aangezien de mensen die daar werken een signaalfunctie hebben. Ben je als redactieteam nog wel die content aan het verspreiden waar behoefte aan is? Afstemming met dienstverlening zorgt ervoor dat je structureel weet wat er leeft en daar je content op aan kunt passen.
Wat wil je publiek weten?
Bij de start van een redactieteam zijn er eerst een heleboel vragen te beantwoorden, zoals: Wat wil je als organisatie vertellen? Met welke onderwerpen of thema’s vind je aansluiting bij je publiek? Op welke kanalen is je publiek te vinden? Welke tone of voice kies je? En welke typen content ga je maken (tekst, beeld of video)? Maar bovenal natuurlijk de vraag: wat wil je publiek weten?
Wie doet wat?
De interne experts monitoren actualiteiten vanuit de eigen afdeling of het eigen beleidsveld. Zo ontvangt het redactieteam de informatie uit de eerste hand. De mensen met klantcontact inventariseren de vragen die binnenkomen en brengen in het redactieteam terug waar het publiek behoefte aan heeft. Gezamenlijk bepaal je wat je communiceert en wanneer, in welke vorm en via welk kanaal. De ontwikkeling van een communicatiekalender kan hier bij ondersteunen. Op die manier bewaar je als redactieteam het overzicht over de content die je wilt verspreiden en die je al verspreid hebt.
Fragmeer de content
Door onderwerpen in te delen in subonderwerpen heb je meer mogelijkheden de content onder de aandacht te brengen van je publiek. De verschillende lezers en kijken voelen zich aangetrokken door verschillende invalshoeken. Het is daarom belangrijk de content die je de wereld in stuurt, te laten variëren in soort en inhoud en die op verschillende tijden via verschillende kanalen te verspreiden. Door het fragmenteren van content, bereik je een groter publiek.
SIR helpt verschillende organisaties, zoals de gemeente Enschede, Waterschap Vechtstromen en de Enschedese Uitdaging bij het inrichten van een redactieteam. Daarnaast ondersteunen we ook bij contentcreatie en contentbeheer. We begeleiden de teams totdat elk teamlid z’n rol helder heeft.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.