Gemeenten streven naar betrokkenheid en participatie van wijkbewoners. Wijkcommunicatie is hierbij de mogelijke succesfactor. Je kan als wijkbewoner namelijk pas iets vinden en daarop inspelen, als je goed geïnformeerd bent over wat er speelt in jouw omgeving. Om als gemeente met wijkbewoners te communiceren worden verschillende kanalen en middelen ingezet. Denk bijvoorbeeld aan de (stadsdeel)pagina in de Huis aan Huis, de gemeente website, wijkkrantjes of een (nieuws)brief. Deze middelen zijn ook zeker effectief (en zeker voor een bepaalde groep bewoners). Maar hoe zorg je er nou voor dat je juist die mensen bereikt, die tot dusver minder betrokken zijn geweest? We geven vijf voorbeelden van ‘andere’ manieren van wijkcommunicatie, die hierbij kunnen helpen.
Naast het plaatsen van een oproep aan inwoners in de HaH of wijkkrant om mee te denken over een bepaald onderwerp, kun je ook zelf de interactie opzoeken en actief informatie ophalen. Denk aan een straatinterview. De wijkregisseur/een raadslid gaat de straat op en vraagt om de mening van wijkbewoners over een actualiteit. Het is een snelle, laagdrempelige manier om in gesprek te gaan met je publiek. Tegelijkertijd leren mensen jou kennen en word je dus een gezicht in de wijk.
Gemeenten organiseren regelmatig wijkbijeenkomsten, waarbij vaak één thema centraal staat. Zoals bijvoorbeeld veiligheid in een wijk, de aanpak van wateroverlast of een bestemmingsplan. De bijeenkomsten worden vaak bezocht door betrokken wijkbewoners, oftewel: de bewoners die je vaker ziet verschijnen. Om een groter en ander publiek te bereiken, is het aansluiten bij een bestaand evenement in de wijk een andere goede optie. Zorg voor een mooie (maar bescheiden) stand of kraam met informatie over jouw thema en ga actief met bezoekers in gesprek.
Whatsapp wordt door gemeenten al steeds vaker gebruikt als communicatiemiddel. En inmiddels komen er ook steeds meer apps op de markt die het communiceren van buurtbewoners onderling makkelijker maakt. Voorbeelden zijn Nextdoor en Buurtapp. Als gemeente kun je deze app ook inzetten om op wijkniveau belangrijke informatie te delen, een oproep of uitnodiging te plaatsen of een vraag te stellen. Inwoners kunnen vervolgens wel zelf bepalen op welke informatie zij willen reageren: de communicatie tussen buurtbewoners onderling staat met deze apps voorop.
Stel je bent bezig met een project in de wijk, waarbij je in een bepaalde fase graag de meningen en ideeën van wijkbewoners ophaalt. Je kunt er dan voor kiezen het gebruikelijke bewonerspanel in te zetten, bijvoorbeeld met een online enquête. Een andere, meer originele manier is bijvoorbeeld het gebruik van een buitenmuur in de wijk om ideeën en/of meningen op te halen. Een soort klaagmuur, maar dan met een positieve insteek. Zorg daarbij dat de muur opvalt en staat op een plek waar veel mensen komen (vindplaats).
Een andere, meer persoonlijke manier om in gesprek te gaan met wijkbewoners, is een huisbezoek. Ga eens letterlijk langs de deuren als wijkregisseur of raadslid om informatie te delen en ideeën op te halen. Een soort keukentafelgesprek, waar je op een hele persoonlijke manier in contact treedt met wijkbewoners. Waardoor je weet wat er speelt in de wijk en daar ook op de juiste manier op in kan spelen.
Wil je meer inspiratie voor de keuze uit communicatiemiddelen- en kanalen? Bekijk dan onze Middelenschijf en Middelenbox. De Middelenbox bevat ruim 200 inspiratiekaarten met verschillende communicatiemiddelen, ingedeeld op basis van de vijf schijven van de Middelenschijf.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.