Je hebt een nieuwe naam nodig. Voor een gemeentelijke herindeling, een nieuwe dienst voor beheer openbaar groen, een campagne voor stimuleren samenredzaamheid of een naam voor een certificaat voor werkgevers. Wat de aanleiding ook is, een nieuwe naam ontwikkelen lijkt makkelijker dan het is. Wist je bijvoorbeeld dat je niet zomaar een nieuwe naam kunt gebruiken? Misschien is er iemand anders die toevallig dezelfde naam heeft bedacht. En dat is natuurlijk verwarrend voor inwoners of klanten. Zo zijn er nog meer belangrijke valkuilen waarmee je rekening moet hoeden. We delen de vier belangrijkste valkuilen bij naamontwikkeling.
Bij het presenteren van een nieuwe naam horen we vaak ‘Ik vind het geen mooie naam’. Maar wel of niet mooi vinden, is de grootste valkuil bij het kiezen van een nieuwe naam. Je laat je dan leiden door subjectieve en gevoelsmatige criteria. Terwijl er vele objectievere criteria zijn die de keuze voor een naam zouden moeten bepalen, zoals aansluiting bij je positionering en waarden, de beschikbaarheid én of het een beschrijvende of een fictieve naam moet zijn. Een nieuwe naam moet altijd even ‘landen’, omdat de naam in het begin nog geen gevoelsmatige lading heeft. Communicatie draagt bij aan deze lading. Denk maar aan een uitzendbureau met de naam Randstad. Eigenlijk een gekke naam als je in het oosten van het land of Spanje actief bent, toch?
Waar vaak niet aan gedacht wordt, is dat een naam een vreemde betekenis heeft in een andere taal. Een bekend voorbeelden is de Toyota MR2. Dit wordt in het Frans uitgesproken als ‘merde’ wat ‘verdomme’ betekent. Zo voert IKEA tegenwoordig standaard een linguïstisch onderzoek uit voor hun nieuwe productnamen. Een verstandig besluit, want ze hadden een bed in het assortiment met de naam ‘Redalen’ wat veel lijkt op het Thaise woord voor orale seks.
In je enthousiasme heb je de nieuwe naam al met iedereen gedeeld. Maar je bent vergeten te controleren of de naam beschikbaar is in de digitale communicatie (url website, social media). Misschien heb je er ook niet aan gedacht in de merkenregisters te controleren of de naam beschikbaar is. Met andere woorden: het kan zijn dat iemand al gebruik maakt van dezelfde of een soortgelijke naam. Dat kan betekenen dat je in elkaars vaarwater terechtkomt, met als mogelijk gevolg: valkuil 4.
Als je niet bent ingeschreven in het merkenregister, dan kan het zijn dat een andere merkeigenaar niet wil dat jij dezelfde naam gebruikt. Je maakt inbreuk op de merkrechten van een ander. Hij kan je via een rechterlijke uitspraak dwingen te stoppen met het gebruik van je naam. Als je pech hebt, dan kun je dus al je nieuwe communicatiemiddelen aanpassen: website, folders, briefpapier, enz. Zonde van de investeringen. Een voorbeeld is het restaurant Blue Caribou die na twee jaar haar naam moest wijzigen vanwege bezwaar van het gebruik van de naam door grote koffiewinkelketen Caribou Coffee. De namen zouden teveel op elkaar lijken, waardoor verwarring bij klanten ontstond. Grondig merkonderzoek vooraf kan veel (financiële) narigheid voorkomen.
Zo zie je maar, een passende en beschikbare nieuwe naam bedenken, is lastiger dan je denkt. Wil je niet in deze valkuilen trappen? We kunnen je helpen bij het ontwikkelen van een nieuwe naam, zoals we deden voor o.a. ZOOV, Volandis en Gildebor. Ook kunnen wij je doorverwijzen naar Merkenbureau Markeys. Zij kunnen je adviseren over wat je moet doen om je naam te registeren in het merkenregister.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.