Wij hebben onlangs samen met Code Samen een kennissessie Communicatie en participatie bij gemeentelijke herindelingen georganiseerd. Bij elke gemeentelijke herindeling worden vragen gesteld. Inwoners willen weten waar een nieuw paspoort aangevraagd moet worden, welke naam de gemeente krijgt en waar het gemeentehuis wordt gevestigd. SIR en Code Samen hebben een FAQ opgesteld, met 25 veelgestelde vragen en antwoorden bij een gemeentelijke herindeling. DE FAQ is opgebouwd uit verschillende thema's: gevolgen herindeling, inspraak & proces, financiën, voorzieningen, organisatie nieuwe gemeente en reden van herindeling.
De FAQ helpt bij de communicatie over de herindeling. Natuurlijk moeten de antwoorden wel aansluiten op de situatie van de gemeente. Het kan namelijk best zijn dat de naam van jullie nieuwe gemeente al bekend is en gecommuniceerd mag worden. Of dat bij jullie wel een referendum over de herindeling plaatsvindt. Hieronder lees je enkele voorbeeldvragen.
Een herindeling is vooral een bestuurlijke en organisatorische verandering. Door met elkaar samen te gaan, moet een sterkere gemeente ontstaan die beter in staat is de gemeentelijke diensten te leveren. Ook wordt de gemeente een krachtigere partner voor maatschappelijke instellingen, ondernemers en andere overheden. Uitgangspunt is dat inwoners zo min mogelijk last en zo veel mogelijk voordeel ondervinden van de herindeling.
Tijdens het traject vinden er informatiesessies met inwoners plaats. De gemeenten willen graag weten wat voor u belangrijk is. Daarnaast is het mogelijk een zienswijze in te dienen op het herindelingsontwerp.
Door samen te gaan ontstaat een gemeente die voldoende groot is om alle gemeentelijke taken beter uit te voeren. Daarbij blijft de gemeente toegankelijk en in staat het directe en persoonlijke contact met inwoners te onderhouden en maatwerk te leveren. Een grotere gemeente is bestuurskrachtiger, beschikt over meer positie en kan maatschappelijke, ruimtelijke en economische opgaven beter oppakken. Het takenpakket van gemeenten is in de loop van de jaren uitgebreid.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.