Hoe vertaal je beleidstaal naar publiekstaal? Vaak geen makkelijke opgave, maar wel belangrijk om de boodschap over te brengen bij inwoners en/of partners. Een onderwerp dat teveel vanuit beleidstermen wordt gecommuniceerd, is veelal minder relevant dan als het is vertaald in een persoonlijke betekenis. We hebben een mooi voorbeeld: communicatie over de inclusieve samenleving.
Een inclusieve samenleving is een samenleving waarin iedereen meedoet, ongeacht culturele achtergrond, gender, leeftijd of beperkingen. De mogelijkheden, talenten en eigen regie van de mens staan centraal. De Tweede Kamer heeft vorige zomer ingestemd met ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van de mens met een beperking. Hiermee komt de zogenoemde ‘inclusieve samenleving’ binnen bereik. Gemeenten zijn verplicht plannen op te stellen waarin zij beschrijven hoe zij hier invulling aan geven. Ook voor zorgprofessionals vraagt inclusie om een andere manier van werken. Een prachtig streven, maar ook groots en vooral ook nog erg abstract. Hoe maken we de inclusieve samenleving juist tastbaar en klein? Ons antwoord: we leggen de inclusieve samenleving uit aan de hand van 8 omdenkers die prikkelen tot anders denken én doen.
1. Van overheid naar samenleving
Zorgen voor mensen met een beperking is niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid, maar wij zijn als samenleving mede verantwoordelijk.
2. Van vangnet naar springplank
De ondersteuning die geboden wordt moet niet alleen dienen als een vangnet, maar vooral als springplank voor een zelfstandiger leven.
3. Van speciaal naar normaal
Een speciale voorziening is gericht op een speciaal probleem. Terwijl er meer resultaten bereikt kunnen worden als de ondersteuning bijdraagt aan het versterken van het normale leven.
4. Van individu naar allemaal
Een voorziening moet niet alleen een oplossing zijn voor een individuele belemmering, maar het moet een oplossing zijn waar iedereen baat bij heeft.
5. Van probleem naar persoon
Je bent niet een probleem. Je bent een persoon. Met een beperking.
6. Van beperking naar talent
Veel voorzieningen zijn nu gericht op omgaan met je probleem, in plaats van het aanspreken en versterken van iemands talent.
7. Van ontvangen naar wederkerig
Niet alleen ondersteuning ontvangen, maar zelf ook iets bijdragen aan de omgeving.
8. Van systeemwereld naar leefwereld
Door voor ogen te houden wat de bedoeling is, wordt de leefwereld van een individu of gezin het uitgangspunt voor de oplossingen
Wil je meer lezen over de omdenkers inclusief enkele praktische voorbeelden? Bekijk dan de folder ‘Omdenken voor een inclusieve samenleving’.
Naast deze folder hebben we meerdere middelen ontwikkeld om over de inclusieve samenleving te communiceren, zoals een online magazine, poster- en flyermateriaal en een video. Deze middelen kunnen gebruikt worden in communicatie met collega’s en partners in de stad over de inclusieve samenleving. Als achtergrondinformatie voorafgaand aan een bijeenkomst, ter inspiratie tijdens een rondetafelgesprek of als opwarmer van een brainstorm.
De gemeente Enschede maakt al gebruik van deze omdenkers in hun communicatie.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.